Ιστορίες με ένα κλικ! – Η Βασιλική Ελευθερίου στα καλοκαιρινά εργαστήρια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Ιστορίες με ένα κλικ! - Η Βασιλική Ελευθερίου στα Καλοκαιρινά Εργαστήρια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Το Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα ανοίγει τις πόρτες του και καλωσορίζει τους μικρούς ταξιδιώτες στα καλοκαιρινά εργαστήρια του! Με την κάμερα στο χέρι, την τέχνη στην καρδιά και την ιστορία στο μυαλό, οι μικροί τους φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν, να φωτογραφίσουν και να παίξουν, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν για την πλούσια ιστορία της Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εργαστηρίων, η Βασιλική Ελευθερίου, διευθύντρια της Photoglobe και εκπαιδεύτρια φωτογραφίας, θα είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα φωτογραφίας. Με την εμπειρία και την εξειδίκευσή της στη φωτογραφία, η Βασιλική Ελευθερίου θα οδηγήσει τα παιδιά σε ένα ταξίδι ανακάλυψης του κόσμου μέσα από τον φακό της κάμερας.

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν την ιστορία, την τέχνη και την τεχνολογία μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες. Από την εκμάθηση της φωτογραφίας μέχρι την ανακάλυψη της ιστορίας της Μακεδονίας, τα εργαστήρια προσφέρουν μια πληθώρα εμπειριών που ενθαρρύνουν την περιέργεια και την αγάπη για τη μάθηση.

Θεματικές ενότητες και παιχνίδια τέχνης

Κάθε θεματική ενότητα του εργαστηρίου περιλαμβάνει ψυχαγωγικά παιχνίδια τέχνης, φωτογραφίας, εικαστικών και δημιουργικής γραφής. Οι δράσεις συνδέονται μεταξύ τους μέσα από την ανακάλυψη μικρών αφηγήσεων που κρύβονται στις φωτογραφίες της περιοδικής έκθεσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό».

Εξερεύνηση της ιστορίας μέσα από τη φωτογραφία

Μέσα από κάθε φωτογραφία ξεπηδούν οι ιστορίες των ανθρώπων στην περιοχή της Μακεδονίας των αρχών του 20ου αιώνα, οι καθημερινές ασχολίες τους, τα επαγγέλματα της εποχής, τα έθιμα, οι γιορτές, οι τελετές. Κάθε φωτογραφία ταξιδεύει τους μικρούς θεατές σε διαφορετικό περιβάλλον, κυρίως στην ύπαιθρο, όπου μέσα από γρίφους, πρωτότυπες ασκήσεις οπτικού γραμματισμού και διαδραστικά παιχνίδια με τα εκθέματα και τις κούκλες του Μουσείου, αναγνωρίζουν και εξοικειώνονται με την τοπική λαογραφία και την ανθρωπογεωγραφία της εποχής.

Η θέση της γυναίκας στην ιστορία

Οι γυναικείες μορφές πρωτοστατούν και δίνουν πληροφορίες για τη θέση και τον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας στα χωριά και τα αστικά κέντρα της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, όπως χαρτογραφούνται οι εύφορες αυτές περιοχές μέσα από το ανέκδοτο μέχρι σήμερα φωτογραφικό αρχείο των δύο αδελφών που παρέδωσε στο Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, ο Πρέσβης επί τιμή κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς.

Κοινωνία και χώρος: πολυδιάστατη προσέγγιση

Η Κοινωνία και ο Χώρος προσεγγίζονται με πολυδιάστατο τρόπο ως πεδία αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπινους πληθυσμούς, την οικονομία, τον πολιτισμό και το φύλο, όπου τα παιδιά με δημιουργικές παρεμβάσεις (μουσική, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική) κάνουν τους δικούς τους συσχετισμούς στο παρόν.

Δημιουργικές δράσεις και εκπαιδευτικές εξορμήσεις

Στη διάρκεια των εργαστηρίων, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να βγάλουν τις δικές τους φωτογραφίες, να συγκρίνουντις εποχές, τους τόπους και τους ανθρώπους μέσα από τα προσωπικά, οικογενειακά φωτογραφικά album, να δημιουργήσουν και να αφηγηθούν θεατρικά δικές τους πρωτότυπες ιστορίες, οι οποίες θα ενταχθούν στο κατάλληλο ψηφιακό περιβάλλον για να παρουσιαστούν και στο κοινό.

Παράλληλα, θα λειτουργούν και δράσεις ρομποτικής και φυσικής δραστηριότητας & ποιότητας ζωής από εξειδικευμένους συνεργάτες του Μουσείου, ενώ θα υλοποιούνται μικρές εξορμήσεις στο κέντρο της πόλης, σε ιστορικά τοπόσημα της Θεσσαλονίκης (Λευκός Πύργος, Λιμάνι, κ.ά.)

Πληροφορίες

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν από τις 19 Ιουνίου 2023 έως τις 30 Ιουνίου 2023, στον χώρο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και στο αύλειο χώρο του 43ου Δημοτικού Σχολείου, που βρίσκεται δίπλα στο Μουσείο. Οι δραστηριότητες θα πραγματοποιούνται καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακου, από τις 9.00 έως τις 14.00. Η συμμετοχή στα εργαστήρια κοστίζει 100 ευρώ ανά παιδί για τη διάρκεια των δύο εβδομάδων. Για αδέρφια, το κόστος συμμετοχής είναι μειωμένο στα 90 ευρώ ανά παιδί για την ίδια περίοδο.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε παρακαλώ με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο τηλέφωνο 231 022 9778.

Η Photoglobe προσφέρει επίσης ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα φωτογραφίας για παιδιά, που αναπτύσσει τη δημιουργικότητά τους και τα βοηθά να ανακαλύψουν τον κόσμο μέσα από μια νέα προοπτική. Μάθετε τώρα περισσότερα και εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας για τα επερχόμενα μαθήματα φωτογραφίας για παιδιά.