Η έκθεση “Покидаю / Leaving behind” στη Θεσσαλονίκη: Μαθητές της Photoglobe συναντούν τον φωτογράφο Γιάννη Γιαννακόπουλο

Μαθητές της σχολής φωτογραφίας Photoglobe συναντούν το φωτογράφο Γιάννη Γιαννακόπουλο

Μαθητές της σχολής φωτογραφίας Photoglobe επισκέφθηκαν την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Покидаю / Leaving behind*» στη γκαλερί του Goethe-Institut της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 11 Μαρτίου και είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να ξεναγηθούν από τον φωτογράφο Γιάννη Γιαννακόπουλο.

Η έκθεση που παρουσιάζεται έως τις 12 Μαρτίου 2023 στη Θεσσαλονίκη, είναι μέρος του προγράμματος O.D.I.SO.S Open Democracy in a Society of Solidarity και έχει ως στόχο να ενημερώσει για την προσφυγική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό και αφηγήσεις από την πρόσφατη ανθρωπιστική δράση των Γιατρών του Κόσμου – Ελλάδας στην Ουκρανία και στα σύνορα με τη Ρουμανία, με κύριο θέμα την αποστολή τους.

Покидаю / Leaving behind - Γιάννης Γιαννακόπουλος
© Γιάννης Γιαννακόπουλος

Οι φωτογραφίες, που επιλέχθηκαν από τον διακεκριμένο φωτογράφο Γιάννη Γιαννακόπουλο, έχουν έντονο αφηγηματικό χαρακτήρα και αποτυπώνουν την εμπειρία των Γιατρών του Κόσμου – Ελλάδας στην περιοχή. Ο φωτογραφικός φακός επικεντρώνεται σε πολλές περιπτώσεις στα παιδιά, τις γυναίκες και την Τρίτη ηλικία, δείχνοντας την ευάλωτη αυτή πλευρά των ομάδων που επηρεάζονται περισσότερο από τις σύγχρονες κρίσεις που βιώνει η ανθρωπότητα.

Ο φωτογράφος μοιράστηκε μαζί μας τις εικόνες του καθώς και την ιστορία πίσω από αυτές. Η διευθύντρια της Photoglobe, Βασιλική Ελευθερίου πρόσθεσε: “Ήταν μια μοναδική εμπειρία να μιλήσουμε με τον δημιουργό να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στην φωτογραφία και ειδικά πάνω στην ανθρωπιστική και ανθρωποκεντρική φωτογραφία, η οποία είναι και ο βασικός άξονας της δουλειάς του. Φωτογραφίζοντας στα σύνορα μεταξύ εμπόλεμης και μη ζώνης, μας έδειξε το πέρασμα των ανθρώπων που άφησαν πίσω τους τη ζωή όπως την γνώριζαν μέχρι τότε και περάσαν σε μια άγνωστη συνθήκη. Οικογένειες που χωρίστηκαν, αγαπημένα μέρη που δεν γνώριζαν αν θα ξαναδούν. Με μια μοναδική μικρή βαλίτσα ως αποσκευή κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, να αποχαιρετίσουν ότι γνώριζαν και το πιο δύσκολο από όλα να αφήσουν πίσω τους τις οικογένειες τους. Δυνατές εικόνες με σεβασμό στον άνθρωπο μέσα από τη θέαση του Γιάννη, όπου επικοινωνεί με τον ανθρώπινο πόνο με απόλυτο σεβασμό. Τον ευχαριστούμε πολύ!”

* Ο τίτλος της έκθεσης φέρει την Ουκρανική λέξη Покидаю (προφέρεται Pokydayu) η οποία αποδίδει τη σημασία της βίαιης και ξαφνικής φυγής, του εξαναγκασμού σε μη ηθελημένη φυγή.

Εγγραφείτε στο Newsletter